Beveiliging van PV panelen

Beveiliging van PV panelen
 
Directe blikseminslag en overspanningen zijn vaak verantwoordelijk voor schade aan omvormers en panelen. Dit betekent niet alleen reparatie kosten, maar heeft dit ook haar weerslag op  de economische levensduur van systemen. DKW voorziet in integrale oplossingen, die voldoen aan de laatste normen.
 
Normen:

IEC/NEN/EN 62305
Deze norm beschrijft de voorwaarden voor veilig gebruik en installatie van elektrische installaties.

IEC/NEN/EN 61 643-11
Verschillende beveiligingsgraden kunnen worden toegepast dit afhankelijk van verschillende parameters. Een zone indeling is het resultaat van risicobeoordeling, waarbij factoren als structuur gebouw, omgeving, toelaatbare risico en specifiek gebruik in acht worden genomen. 

IEC/NEN/EN 50539-11:2012          
Beschrijft hoe overspanningsbeveiliging aan de DC zijde van zonnepaneel installaties dient te worden geïnstalleerd.
 
Installatie advies
De afstand tussen de panelen en de omvormer is bepalend. 

Kleinere gebouwen (ook private woningen)
 Wanneer de afstand tussen de panelen en de omvormer minder dan 10 meter is, is het voldoende om een overspanningsmodule aan de DC zijde van de omvormer te plaatsen.
 
Grotere gebouwen (magazijnen, fabriek, productie)
 Wanneer de afstand tussen de panelen en de omvormer groter is dan 10 meter is, dient een module geplaatst te worden dicht bij de panelen en dicht bij de omvormer.
 
Voor oplossingen aan de AC zijde, interne beveiliging, voor met name grotere gebouwen geven wij graag advies op maat. Echter een zone indeling, waarbij een T1 product bij de hoofdverdeelkast wordt geplaatst en een module die de datalijnen beschermt zijn hier een goede “standaard” oplossing.  
datalijnen bieden hier een goede “standaard” oplossing.  

Deel dit bericht